DCAD voor Digitalisatie:

Naast de specifieke voorbeelden die gegeven zijn op de website DCAD.nl, biedt DCAD de mogelijkheid om bestaande calquetekeningen te digitaliseren of nog niet bestaande tekeningen voor u te vervaardigen. Vaak zijn er van oudere gebouwen geen digitale CAD-tekeningen beschikbaar, hoewel dit voor het technisch- of facilitair beheer wel gewenst is. Soms zijn er wel analoge tekeningen beschikbaar, op papier of calque. DCAD kan voor u deze calquetekeningen omzetten naar CAD-tekeningen.

Wat kan DCAD voor u betekenen op het gebied van digitalisatie:

Neemt u gerust contact op met DCAD voor meer informatie en de mogelijkheden voor uw organisatie. Klik op de link: contactformulier.


Voorbeeld van en digitalisatie-project:

In de zomer van 2007 kreeg ik van een collega de vraag of ik een project voor hem wilde tekenen. Zijn modelbouwclub wilde graag een schaalmodel laten vervaardigen van een oude vrachtwagen van het merk DAF. Gelijk zei ik ja tegen deze vraag. In mijn jeugd had ik regelmatig met potlood, geodriehoek en een curve-mal diverse vrachtauto’s en auto’s op schaal nagetekend. Dit zou de eerste keer worden dat ik een technische tekening in AutoCAD zou maken van een vrachtwagen, en wel een DAF.

Omdat er geen originele tekeningen meer voorhanden zijn, is de bedoeling dat ik aan de hand van wat chassistekeningen, foto’s een ander beeldmateriaal een aantal tekeningen maak. Omdat de eerste DAF-truck op basis van één type cabine zijn gemaakt, kunnen we de tekeningen gebruiken voor meerdere modellen. De bedoeling is dat ik de cabines van de A30/A50, de A1100/A1300/A1500/A1600/A1800/A1900 (ook wel bekend als “kikkerdaf” of zeven- en zesstrepers) zou tekenen, met daarbij verschillende chassisvarianten. Ook was het de bedoeling dat er een tekening van een typische Daf-trailer zou komen.

Aangezien het een vrachtwagen die ver voor mijn geboorte in productie is geweest, ben ik eerst maar eens een bezoek gaan brengen aan het DAF-museum in Eindhoven. Nu had ik altijd wel belangstelling gehad voor DAF, maar hier werd ik gegrepen door het merk, en de schoonheid van het door mij te tekenen model. Vele avonduren gingen op aan het tekenen. Toen de basis voor de cabine eindelijk werd goed bevonden, kon ik aan de slag om de verschillende varianten te maken. Aan de hand van vele foto’s e.d. zijn uiteindelijk een aantal tekeningen vervaardigd, waar een fabriek een schaalmodel in 1:87 kan vervaardigen.

Tekening van een DAF-truck aan de hand van een aantal foto’s en een aantal summiere gegevens.

Foto’s pre-productie model zoals gepresenteert is op de Spielwarenmesse 2013 in Nürnberg.


Foto’s pre-productie model.

Home Diensten Nieuws Werkwijze Portfolio Opdrachtgevers Contact